Logic Error (Bug) – Mantıksal Hatalar (Böcek) Neden Olur? Çözüm Yolları Nelerdir?

(Logic Error) Bug – Mantıksal Hatalar (Böcek) Nedir?

Genellikle programlamalarla ilgili hatalardır. Hata programlamalarla ilgili olduğu için genellikle çok tehlikelidir. Bu nedenle bu hataları dikkate almak gerekir.

Bug Nedir? Mantıksal Hatalar Nedir?

Bug Kelime Anlamı: Bug, mana olarak böcek demektir. Sosyal hayatta türemiş kökeninde (böcek) doğal olarak kullanılır.

Daha çok kullandığı alan programlamadır. Böceğin ufak yapısı ve delik, oyun benzer yerlere çabuk, görünmeden girmesi üzerine bu terim bilgisayar alanında kullanılmıştır.

Bug genel olarak bilgisayar programlarındaki ve sistemlerindeki hataları, beklenmeyen sonuçları veya sistemin alışılmadık biçimlerde çalışmasına neden olan oluşumları tanımlamak için kullanılır. Bugların büyük bir kısmı program geliştiricilerin dizayn veya kaynak koddaki hatalarından geri kalan kısmı da derleyicilerin hatalı kod üretmesinden kaynaklanır. Bir program çok sayıda bug içeriyorsa ya da buglar çalışmasını ciddi şekilde aksatıyorsa programa buglı (buggy) denir. Buglar hakkında bizi ayrıntılı şekilde bilgilendiren raporlara bug raporları (bug reports), hata raporları (fault reports), problem raporları (problem reports) vb. denir.

Karşılaşabileceğiniz en tehlikeli hatadır. Programlama mantığında bir takım şeylerin yanlış düşünülmesinden kaynaklanır. Hata test aşamasında veya müşteri kullanımı sırasında ortaya çıkar. Örneğin: Hesaplanması gereken veya bulunması gereken değerlerin eksik veya yanlış hesaplanması mantıksal bir hatadır. Bu sorunun giderilebilmesi için Analiz aşamasına kadar geri dönülmesi gerekebilir. Bazen bu hatanın nereden kaynaklandığını bulabilmek çok zor olmaktadır. Gerek serbest yazılım gerek ticari yazılımların tümünde bug dediğimiz mantıksal hatalar bulunur. Çünkü hatasız program yazabilmek çok zordur. Günümüzde en etkin yazılım firmaları bile yazılımlarında bug olduğunu kabul eder ve zaman zaman bu bugları giderebilmek için ya yazılımlarına yama yazılımı (Update, Patch) üretirler ya da o yazılımın yeni bir versiyonunu piyasaya sürerler.

Debug Nedir?

Mantıksal hataları giderebilmek ve yazılımdaki hataları (bug) bulabilmek için yapılan işlemin adıdır. Genellikle yazılan programın adım adım ve denetim altında çalıştırılmasıdır. Programın her adımında ilgili değişkenlerin hangi değere sahip olduğunu görmeyi sağlayarak anormal bir durumu daha kolay izleyip bulmanızı sağlar.

Bug Nerelerde Görülür?

Bug ” Scriptler , Web tabanlı uygulamalarda ve Program’larda ” görülmektedir. Genel olarak tüm yazılım ve kodlamalarda Bug vardır.   Bug  bir sistem hatasıdır.

Bug nasıl oluşur?

Bug yapılan hatalardan oluşur.

Diyelim ki bir ( Domain ) bir alan adi satin aldik , Bu satin alma aşamasındaki olası hatalar şunlardır.

Register maili deşifre bir adrestir , Hacklendiğinde domaininizi kaybedersiniz. Alan adı satan çoğu domain firması amatörce çalışmaktadır. Sosyal mühendis (Social Engineering ) yöntemiyle çoğunlukla kandırılabilmektedir. Host’ta bulunan diğer web siteleri’nde açık genel olarak çoğunlukla bulunmaktadır bu açıklardan faydalanıp sizin web sitenize saldırabilirler.

Bugdan Korunma yolları nelerdir?

1) Register e-mail’i deşifre bir adres’tir. ( herkes tarafından bilinir ) whois bilgilerini host firmasina söyliyerek gizli tutabilirsiniz ve bu e-mail çalındığında domaininizide kaybedersiniz.  Bir alan adı ( domain ) satın aldığımızda deşifre olmayan veya e-mail kullanmadığımız yeni adresler üzerne kaydetmeliyiz ki kimse tahmin edemesin.

2) Domain yani diğer bi deyişle alan adı satın aldığınız domain firmaları çoğunlukla amatör çalışırlar. Sosyal mühendislik yöntemiyle kandırılabilirler. Profesyonel çalışan yerlerden almalıyız ve uyarmalıyız.

3) Host’ta diğer barınan sitelerde açık vardır demiştik , bu açıktan faydalanıp sizin sitenizede saldırabilirler demiştik. Profesyonel çalışan firmalardan host aldığımızda zaten sistem güncel’dir. Rootlanmaz ve Host delinmez. Sadece açığı olan siteler zarar görebilirler.

4) Host firmasi keylogger türü bir yazılım yerse herseyini kaybeder arada sizin sitenizde hacklenebilir demiştik. Host aldığınız firmalar bu tip keylogger’lara virus’lere karşı önlemler almış mı almamış mı araştırınız sorunuz mağdur olmayınız.

5) Sitenize hazır script yüklerseniz , script açıklarındaki kodlarda açık vardır hacklenirsiniz demiştik.  Sitenize yüklediğiniz her şeyi gözden geçirmelisiniz ve araştırmalısınız daha önce açığı bulunmuş diye kontrol edebilirsiniz.

6) Sitenize kurduğunuz script’i güncellemezsiniz yeni bir açık çıkar ve hacklenebilirsiniz demiştik. Sitenizi sürekli güncel tutmaniz gerekmektedir.

7) Admin’e ait şifreler çalınır , e-mail adresiniz çalınır bu yolla hacklenebilirsiniz demiştik. Kişişel güvenliğinizi sağlamaktir , devamli bilgisayarinizda önerebileceğimiz ( Kaspersky ve Zemana Anti-logger ) kullanabilirsiniz.

Kategoriden Daha Fazla

Windows 10’da Yazı Tipi Boyutu Değiştirme Nasıl Yapılır
Windows 10, dizüstü, masaüstü, tablet ve telefonlara yüklenebilen bir işletim sistemi olduğu için her ekranda yazı tipi boyutları mükemmel durmayabili...
Windows 10 da Bilgisayar Ayarlarına Nasıl Erişirim?
Zaman zaman bilgisayarımızda bir takım ayarları değiştirmek yada yapmak isteriz. Bu yazımızda Windows 10 da bilgisayarımızın ayarlarına erişim yönteml...
Program Ekle/kaldır Dan Silinemeyen Programlar Nasıl Silinir?
Bilgisayarımızdan kaldırdığımız halde bazı programlar  program Ekle-Kaldırdan gitmez.  her ekle/ kaldırı açdıkca gözünüzün içine içine bakar. Ne yapar...
Windows 10 Kurulumu
Windows 10 nasıl kurulur? diye kara kara düşünmenize gerek yok.  Windows 10 ile artık bilgisayar kurulumu veya yazılım yükseltmesi çok daha kolay ve p...
MS-DOS’da Mouse İle Çalışmak
Bu yazı eski bilgisayarlar veya MS-DOS işletim sistemiyle açılan bilgisayar içindir. Dos komut istemcisi için değil.MS-Dos ortamında fare (mouse) ...

Logic Error (Bug) – Mantıksal Hatalar (Böcek) Neden Olur? Çözüm Yolları Nelerdir? İçin Yorum Yap