BIOS (Basic Input/Output System) Güncellemeleri Nasıl Yapılır?

BIOS Güncellemeleri (BIOS UPDATE)

Genellikle çok önemsemediğimiz hatta hiç yapmadığımız bir şey bios güncellemeleri ama gerek bilgisayarımızın performansı açısından gerek sürücülerin doğru çalışması açısından çok önemlidir. Bu nedenle bios güncellemelerini ihmal etmemek gerekir.


Bazı durumlarda BIOS yazılımında yenilikler yapmak gerekebilir. BIOS ayarlarına yeni seçenekler eklemek, yeni donanımlar için destek oluşturmak gerekebilir. Bu nedenle üretici firmalar BIOS güncellemeleri yapmaktadırlar. Güncellemeleri anakart üreticileri sitelerinde yayınlarlar ve ihtiyaç duyan kullanıcılar buradan güncelleme dosyalarını indirerek yönergelere göre güncelleme işlemini gerçekleştirirler. Giriş bölümünde bahsi geçtiği üzere güncelleme yeteneği Flash tip BIOS’lar (EEPROM’lara konulanlar) kullanılmaya başlandıktan sonra ortaya çıkmıştır. BIOS güncelleme işlemi bazı yerlerde “Flashing BIOS” olarak da geçmektedir. Güncelleme işlemi keyfi olarak yapılamamalıdır. Her çıkan BIOS güncellemesini yapmak zorunda değiliz. Sistemde bir problem, bir kararsızlık varsa veya yeni aldığımız bir donanımı çalıştırmakta sorun çekiyorsak güncelleme yapmalıyız. Güncelleme işlemi sırasında bir hata oluşması veya elektrik kesintisi gibi istenmeyen durumlarda BIOS kullanılamaz hale gelebilir, bilgisayar hiç açılmayabilir.
Eğer BIOS güncellemesi yapmak istiyorsak öncelikle anakartımızın markasını ve modelini bilmemiz gerekir. Farklı bir anakartın BIOS güncellemesini yaparsak BIOS kullanılmaz hale gelebilir. Anakartımızın üreticisinin sitesinden anakart modelimizi bulup burada BIOS güncellemelerinin olduğu sayfayı bulmamız gerekir. Güncelleme sayfasını bulduğumuzda burada genellikle şimdiye kadar çıkmış olan güncellemeler ve güncelleme yapmak için gerekli araçlar bulunur. Güncelleme aracı olarak eskiden disketlere yüklenen küçük yazılımlar kullanılırdı. Bu yazılımı diskete yükleyip bilgisayarı disketten başlatır ve BIOS güncellemesi yapardık. Şimdilerde ise daha kullanışlı direk Windows üzerinde çalışan araçlar kullanılıyor. Bu araçlar sayesinde son çıkan güncelleme otomatik olarak internetten indirilip BIOS’a birkaç tıklama ile yüklenebiliyor.

Örneğin yukarıdaki yazılım Award BIOS güncelleme yazılımıdır. Diskete yüklenip DOS ortamından çalıştırılır. DOS kullanımı bilmeyi gerektirir. Programı başlattıktan sonra güncelleme dosyasının yolunu yazarsınız ve yönergeleri izleyerek güncelleme işlemini gerçekleştirirsiniz.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz yazım ise Windows ortamında çalışabilen BIOS güncelleme yazılımlarıdır. Kullanımları son derece basittir. Mevcut BIOS’un yedeğini alma, indirilmiş güncelleme dosyasını BIOS’a yükleme, internetten güncelleme dosyası indirme veya direk internetten BIOS güncelleme gibi gelişmiş özelliklere sahiplerdir. Bu yazılımları ve kullanımları hakkında detaylı bilgileri anakart üreticilerinin sitelerinde bulabilirsiniz. Anakarta hatta modele göre bile yazılımlar değişebilmektedir.

BIOS (Basic Input/Output System) Güncellemeleri Nasıl Yapılır? İçin Yorum Yap